IKIGAI




Uluslararası çok satanlarda da yer alan ıkıgaı kitabı Hektor Garcia ve Francesc Mıralles in yazdığı ve Türkçeye çevirilen kitap Japonların uzun ve mutlu yaşama sırlarını bizlere sunuyor.

Peki nedir bu IKIGAI? Japonlara göre yaşlanırken genç kalma sanatıdır kısaca uzunca çok anlamı var çünkü.

Ülkemizde çalışan insanların çoğunun amacı emekli olmakken Japonlar bu konuya “Ne yaparsanız yapın emekli olmayın” diyorlar. Çünkü ıkıgaı de boş kalmak hareketsiz kalmak birşeylerle uğraşmamak insanı erken yaşlandırır ve hastalıklar yavaş yavaş baş göstermeye başlar.

Japonya'nın küçük bir köyü olan “Okinavalılar”dünyanın en uzun yaşayan insanlarının bulunduğu bir yer  burayı araştırmaya giden bir grup araştırmacı oradaki insanların bu uzun yaşama sırlarını araştırmaya başladı ve onların yaşayışlarını inceleyerek arada sırada da onlarla röportajlar yaparak bu kitabın yazılmasında emek harcadılar.

Araştırmalara göre stresten uzak kalarak,endişelenmeden,iyi alışkanlıklar edinerek  (örneğin Japonlar sabah 6  da kalkıp bahçeleriyle ilgileniyorlar ve bu bizim annanemizinde yaptığı birşey zaten bu yüzden nenelerimiz de hala enerjik olabilir), arkadaşlarınızla aranızı iyileştirerek,acele etmeden yaşayarak, uzun yaşamanın sırlarını açıklıyorlar tabiki bu başlıkaların kısa kısa açıklamaları var fakat ben burada açıklamaları yazarak spoiler vermek istemedim kitabı alarak okuyabilirsiniz

Bu sosyal yaşamın dışından okinawalıların en çok dikkat ettiği bir şey de tabiki sağlık yedikleri ve içtikleri şeye çok dikkat ederler. Mesela her sabah yeşil çay ve yasemin çayını diğer çaylara tercih ederler.( neden bu çayları tercih ettikleri kitapta) okinowa köyündeki en genç insan (yanlış hatırlamıyorsam) 111 yaşında sosyal yaşama dikkat edip beslenmeye de dikkat edip bunun yanına birde sporu eklemeyelim mi. Evet 110-120-130 yaşında insanlar sabah kalkıp spor yapıyorlar ve hatta yılın belli aylarında partiler verip dans bile ediyorlar.


Tüm bu anlattığım özet sadece kısaca anlatmaya çalıştığım konular kitabın içerisinde çok daha fazla işinize yarar bilgi olduğundan eminim alıp okumanızı tavsiye ederim.
internette 10-15  tl arasında bir fiyatı vardır.