BEN ROBOT

  Bilim kurgu yazarının en başlarında  gelen ve ayrıca bilim adamı da olan Isaac Asimov'un  en başarılı romanlarından biri 'Ben Robot' robot bilimine ve robotlara karşı müthiş ilgi uyandıran bir roman. Ben Robot dışında: 'Uzay Akımları, I.Robot, Toz Gibi Yıldızlar, Robot öyküleri...' gibi robotlar ve uzay üzerine onlarca eser vermiştir.
  Ben Robot kitabının içeriğinde bir robot bilimci olan Susan Calvin'in  başından geçen anıları bir gazeteci ile röportaj yaparak anlatmasıyla şekillenir.70'li yaşların ortasına gelen Susan anlattığı hikayeleri bir anı değil de sanki o an yaşıyormuşçasına anlatarak sürükleyici bir roman gibi bir film izler gibi  anlatıyor.



 Ben Robot kitabını okumaya başladığınız zaman robotlara dair hiçbir şey bilmiyorsanız eğer genel olarak şöyle tepkiler vermeniz gayet dogal
 2.Bir robot bir insanın verdiği emirleri yerine getirmek zorundadır fakat bu birinci kanunla çelişmemelidir!.
"Bu ne böyle,okunmaz bu kitap" demeniz normaldir bende robotlar hakkında birşey bilmediğim için böyle demiştim fakat çok az sabredip kitabi biraz okuduktan sonra robotlar hakkında öğrendiğiniz birkaç bilgi hoşunuza gidecek ve okumaya devam edeceksiniz , hatta ve hatta bir günde bu kitabı bitirmek isteyeceksiniz.

Kitabın içerisinde yer alan hikayeleri okurken kimi zaman 'buradan sonra ne olacak acaba' dedikten  hemen bir iki sayfa sonrasında'Yok artık! , Gerçekten ciddi mi' gibi kelimelerle şaşkınlığınızı gidereceksiniz. 

  Ben Robot en önemli özelliği nedir diye sorsalar okuyanlara şüphesiz "ilk sayfada geçen  3 robot kanununu kitaptaki her hikayeye başarıyla uygulanabilmiş olması" diyeceklerdir.
    3 robot kanunu
1.Bir robot bir insana asla zarar veremez ve hareketsiz kalarak  insana zarar gelmesine göz yumamaz.


3.  Bir robot,her daim kendi varlığını korumak zorundadır, fakat bu da birinci ve ikinci kanunla çelişmemelidir.

İşte bu üç kanun üzerine şekillenmiş olan bu kitaptaki hikayeler insanı dünyadan alıp hayalî, kurgu,fantastik bir gezegene yolculuk yapmaya zorluyor.(kendi kafamızda bir dünya inşaa ediyorıuz)
 Kitaptaki bir örnekle bunu pekiştirelim.
Örnegin kitaptaki bir hikayede belediye başkanı olan bir robot hikayesi var düşünün bir robot ve belediye başkanı işte bu tarz anlatımıyla bize kafamızda canlandırmalar yaptırıyor.

Isaac Asimov

 Isaac Asimov'un bu başarılı yapıtı kitap olmakla da kalmayıp 2004 yılında bir filme de uyarlanmıştı. Çok beğenilmiş olan bu film insan ve robot ilişkisini çok güzel anlatmıştır.


(I Robot filmini de izlemenizi de tavsiye ederim.)

 Kitabı okuyup bitirdikten sonra yapacağınız ilk şey internetten veya bir kitapçıdan Isaac Asimov'un yada  başka bir yazarın bu tarz kitaplarını araştırmaya hatta ve hatta ' acaba bende bir robot bilimci olabilir miyim?' diyerek gaza gelip robot yapma planları yapıp sonra da aslında bunun o kadar da kolay olmadığını anlayıp sadece okumakla yetineceksiniz...